Gedved

Vær med til at hylde og stemme på de bedste byrum og bygninger i Horsens Kommune

Foto: Horsens kommune

På Arkitekturen Dag den 3. oktober 2022 sætter Horsens Kommune fokus på arkitektur, og hvad spændende byrum og bygninger betyder for vores hverdagsliv. Gennem nomineringer og præmiering sættes spot på bæredygtigt nybyggeri, bedste renovering, bedste nybyggeri og det bedste byrum. Alle interesserede inviteres på dagen til at deltage i en række arrangementer, som handler om at se, sanse og opleve særlige steder og projekter i Horsens by under årets tema “Stedsans”.

Arkitekturens Dag er en årligt tilbagevendende international begivenhed, hvor arkitektur og arkitekturens betydning kommer i særligt fokus verden over. Også i Horsens inviterer kommunen sammen med Bedre Bymiljø Horsens, Bygningsforbedringsfonden og Horsens Folkeblad til fejringen af arkitekturen den 3. oktober 2022 med offentlige arrangementer og præmieringer af arkitektur inden for fem kategorier.

Med dagens program håber kommunen at være med til at øge interessen for den arkitektoniske kvalitet i de fysiske omgivelser i hele kommunen og at skabe en mulighed for en nuanceret snak om byernes udvikling.

I løbet af dagen har man mulighed for at komme med på gratis guidede byvandringer eller tage ud og se byen på egen hånd. Kommunen tilbyder også guidede ture til toppen af Horsens, hvor man fra byens højeste bygning Campus-tårnet eller fra taget af p-huset i Rædersgade kan se byen og oplandet fra oven.

En anden vigtig del af dagen er arkitekturpræmieringerne. I alt 20 projekter og byggerier, som er færdiggjort i Horsens Kommune fra midten af 2019 til i dag, er af et fagligt bedømmelsesudvalg nomineret til Horsens Kommunes Arkitekturpris 2022. Der vil blive uddelt en pris til vinderne af de fem arkitektonisk mest vellykkede projekter inden for kategorierne Bedste renovering eller transformation, Bedste byrum, Bedste nybyggeri, Bedste bæredygtige nybyggeri og Publikumsprisen. 

Bedømmelsesudvalget udpeger vinderne af de fire faglige kategorier, mens det er borgerne, som blandt de 20 nominerede projekter kan stemme om vinderen af publikumsprisen. Afsløringen af de fem vindere sker ved et arrangement i Sønderbro Kirke om eftermiddagen, hvor vinderne får overrakt deres pris.

Kommunen ønsker med dagen at give offentligheden mulighed for at opleve og få indblik i aktuelle byudviklingsprojekter, at hylde de gode projekter og sætte spot på, hvad god arkitektur kan.

Randi Vuust Skall, som er konstitueret Chef i Plan, Byg og Erhverv ved Horsens Kommune, glæder sig til en dag i arkitekturens tegn:

– Vi skal fejre nogle af alle de rigtig gode projekter, som bygherrer og rådgivere har skabt i løbet af de seneste par år i vores kommune. Med både nomineringerne og præmieringerne sætter vi fokus på, hvad arkitektur kan, og hvordan den kan være med til at sikre, at byggeri og anlæg tilføjer noget til byen, som giver øget kvalitet for offentligheden. Arkitektur er så meget mere end de bygninger, der bygges. Det er også byrum, det er livet mellem husene, det er hele det byggede miljø, hvor mennesker skal kunne lide at leve og være, siger Randi Vuust Skall.

Temaet for Arkitekturens Dag 2022 er “stedsans”. Stedsans er en tilgang, der betyder, at man udvikler og bygger med sans for stedets særlige identitet, kvaliteter og udfordringer. Randi Vuust Skall fremhæver, at årets tema taler rigtig godt ind i kommunens arkitekturpolitik “Rum for mennesker”, som Horsens Byråd vedtog i januar 2021:

– Kommunens arkitekturpolitik er med til at sikre, at udviklingen af vores kommune sker med respekt for historie og kulturarv. Der er fokus på, hvordan man bedst muligt tager udgangspunkt i stedets kvaliteter og DNA og arbejder sig ind i den eksisterende kontekst i forbindelse med byggeri, anlæg og midlertidighed, slutter Randi Vuust Skall, som håber, at rigtig mange borgere fra hele kommune har lyst til at deltage på dagen.

Det fulde program for dagen findes på Horsens Kommunes hjemmeside, hvor man også kan tilmelde sig de forskellige arrangementer.

  FAKTA

Læs mere og følg med på hjemmesiden: www.horsens.dk/arkitekturensdag. Her findes oplysninger om dagens program og tilmelding til arrangementerne, og her vil de nominerede inden for de fem kategorier løbende blive offentliggjort.

Afstemning om præmiering af Publikumsprisen foregår via Horsens Folkeblad.

Arkitekturens Dag er indstiftet af Den Internationale Arkitektforening, UIA, i 1988 og afholdes hvert år den første mandag i oktober. I Danmark er Arkitektforeningen tovholder for den årlige begivenhed. Dagen er med til at sætte fokus på arkitekturens betydning for samfundet og livet. Teamet i år er “stedsans”.

Der har tidligere indtil 2013 været en arkitekturpræmiering i Horsens på Arkitekturens Dag. Horsens Kommunes Plan- og Vejudvalg vedtog på seneste udvalgsmøde at genoptage dette i år på den 3. oktober.

Horsens Kommunes arkitekturpolitik “Rum for mennesker” blev vedtaget januar 2021. Læs mere på https://horsens.dk/Politik/StrategierOgPolitikker/FysiskPlanlaegning

  

  

Kommentarer