Kultur og events

Udstilling i ART´M Kunst og Galleri

Foto: ART´M Kunst og Galleri

Den 21. maj præsenterer Galleri ART’M (tidligere Galleri Brænderigården) kunstneren Birgitte Lykke Madsen. Sidst den populære kunstner besøgte Horsens, var i 2018.

Saligt vandrer øjet over Birgitte Lykke Madsens bølgende værker; over de lette farver, dersmeltes sammen til et hele, hvor delene er dem, der udgør helheden. De luftige penselstrøg former hvert et værk og omkranser en væren, nærmest som en abstrakt men figurativ skitse, der træder frem i værket, og en følelse af, træde ind i Lykke Madsens univers. Det forunderlige, som ikke lader sig afkode med ét, skjules i dybden; i de florlette farver, i de både grovere og mørkere penselstrøg, og i den uendelige tankestrøm, værkerne synes at tilbyde. Lykke Madsen skaber således en atmosfære, som let drager beskueren ind i det rolige rum, der skabes, hvor stemningen nærmest lægger sig som en hinde over de florlette farver, hvor noget skjules i dybden.

De stille stunder, som let træder frem i de abstrakt figurative værker, repræsenterer rolige bevægelser gennem sindets mange veje. Det yndefulde og elegante kredser om letheden i de banaliteter, som hverdagen udgøres af; mennesker på stranden i det let bølgende hav, de hverdagslige bevægelser frem mod stilheden og de stille stunder, som afspejler de øjebliksbilleder, der skaber et minde. Et minde, som optager sindet og fylder det med ro – og visheden om, at havet netop er bølgende, brusende og evigt, himlen uendelig og mennesket blot en temporær skikkelse. Og dog findes trygheden i Lykke Madsens hænder; den der med sine rolige farver og harmoniske bevægelser omgiver det stille sind og skaber sorgløse stunder. Det vilde hav, med sine blålige toner og smaragdgrønne dybde indbyder til refleksion. En refleksion over livets små og store banaliteter, der leder tankestrømme, over de erindringer, der måske også er vores. Her må tvivlen komme sig komme til gode; for er erindringerne vores, eller er de let genkendelige, nærmest generiske, minder en del af den kollektive bevidsthed, som her lader sig forføre af stilhedens stunder med sine enkle og lette bevægelser.

Dragende indfanger øjet stilstandens lette spejlinger, som er en væsentlig del af Lykke Madsens virke. Kontrasternes fascination mellem det sete og det spejlede, det virkelige og det uvirkelige spejler sindets mange facetter, som materialiseres i de skabte øjeblikke. Fornemmelsen er igen et omdrejningspunkt, som afsløres i det flygtige vand, som skvulpende tager mennesket med sig og udvisker det øjeblik, som lige har været. Der leges med vores opfattelse af tilstanden og stilstanden, og øjets skarpe hinde forvrængerdet umiskendelige mellem det uhåndgribelige. Detaljerne omsluttes af den plastiske materialitet, og tilbage står de fornemmelser, som Lykke Madsens hænder giver form.

Udstillingen varer til 11. juni 2022.

Kommentarer