Trædrejeværksted (kun) for kvinder
I aktiviteten på Hatting Centret i Horsens drejer kvinderne træ, så spånerne flyver om ørerne.
-Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå ved en trædrejebænk, men det er sjovt, siger Else Skytte. Hun er Social- og sundhedsassistent, og er for nyligt gået på pension, og så er det godt at have en hobby.
Flere gange om ugen kommer hun og en flok andre kvinder i trædrejeværkstedet i kælderen under Hatting Centret og så bliver der ellers tændt for maskinerne og drejet træ til de fineste træfugle, mus, skåle, krukker og paddehatte. Her er der højt til loftet, plads til nye idéer, og kreativiteten får fuld skrue.
Her er alt muligt, og ellers kan det fikses
Værkstedet drives af frivillige kræfter. Kent Nielsen er underviseren, som normalt assisterer damerne med gode råd til det sidste finish. I dag har han dog selskab af Børge Hansen, som også huserer i de lille værksted, som hjælper.
De frivillige i træværkstedet har selv skaffet maskinerne ved at søge midler fra fonde. Udsugningen har Kent bygget og han kører gerne langt efter den bedste og billigste voks eller hærder til træarbejdet. Træet er affaldstræ fra en fabrik, der laver trapper eller naturtræ som deltagerne har med. Her er alt muligt og ellers kan det fikses.
– Er der udfordringer, så løser vi dem. Vi kan godt lide at knuse de problemer, der er. Træarbejdet kræver et roligt gemyt, men ellers er det kun fantasien der sætter grænser, siger han og Børge tilføjer: Det sammenhold, vi har her, er fantastisk. Vi fortæller vittigheder og hjælper hinanden.
Værkstedet er i brug alle ugens hverdage. Men om mandagen fyldes de 5-6 pladser af kvinder, og flere står i kø.
– Jeg har altid gerne villet lære at dreje træ – helt fra da jeg var ganske ung, men jeg er først kommet i gang i sommers, siger Else Justesen.
Hun er dog blevet så passioneret omkring arbejdet, at hun har købt sin egen drejebænk derhjemme. Sådan fortæller hun, mens hun koncentreret arbejder på at dreje et låg helt præcist til en rund trææske.
Britta Christensen har lidt bedre styr på saven end drejebænken. Hun kan godt lide at udfordre sig selv.
– Jeg gider ikke det traditionelle. Jeg kan godt lide at kombinere ting som for eksempel træ og keramik. Lige nu gælder det dog taget på et fuglehus til haven.
Imens er Børge klar med kaffen. Det er mig der er kaffemesteren, siger han med et grin, mens damerne holder fokus på træværkerne.
– De er bare skrappe, tilføjer Kent Nielsen. Jeg er stolt af det, damerne har lavet.
Træværkstedet er en del af Aktiviteten i Horsens Kommune og anskaffelserne er støttet af blandt andre Velux-fonden.
Kommentarer