Erhverv

Rosas pølsevogn har fået et sundhedsløft

Foto: Horsens kommune

Efter 25 år med salg af burgere, pølser og pommes frites har “Rosas pølsevogn”, som drives af personer med funktionsnedsættelse, trukket i grønne klæder og skiftet navn til “frokostboden”. Nu langes der i stedet lækre og sunde salater og sandwiches over disken på Islandsvej.

Det er ikke kun farven på frokostboden, der er ændret til grøn – økologi og sundhed fylder nu mere i menuen.

Heidi er en del bodens faste personale. Hun er rigtig glad for at servicere kunderne og lave lækker sund mad. 

Frokostboden er en del af Horsens Kommunes beskæftigelsestilbud i regi af Center for Arbejde, Udvikling og Læring (CAUL), hvor førtidspensionister i støttet beskæftigelse driver boden.

– Vi går meget op i, at borgere i vores tilbud kan spise sundt, og så gik det jo lidt i clinch med, at nogle af de unge fra aktivitetstilbuddet på Islandsvej gik herover og spiste pommes frites i frokostpausen, siger centerleder i Center for Arbejde, Udvikling og Læring, Søren Noes.

Det var corona-situationen, der fordrede til at nytænke Rosas pølsevogn-konceptet og sammentænke maden i boden med den mad, som serveres i køkkenerne i CAUL´s øvrige tilbud, hvor sundhedsparameteret er et centralt element.

Hyggelige snakke over disken

Kunderne i boden er primært pædagoger fra aktivitetstilbuddene på Islandsvej, håndværkere og erhvervsdrivende fra det nærliggende område. Kunderne er bevidste om, at det er personer med en funktionsnedsættelse, der står bag disken, men det har ikke givet anledning til problemer, nærmere tværtimod:

–  Vores kunder udviser tålmodighed, hvis der er lidt ventetid. De har stor forståelse for, at tingene kan tage lidt tid, fordi bestillingerne ofte skal tages én ad gangen. Men så får vi nogle gode snakke over disken imens. Det er meget hyggeligt, siger Heidi – én af frokostbodens faste medarbejdere.

Et arbejde med mening

Formålet med at etablere en frokostbod, hvor det er førtidspensionister i støttet beskæftigelse, der står for driften, er at skabe rigtig gode arbejdspladser for folk i støttet beskæftigelse. Horsens Kommune har en række forskellige beskæftigelsestilbud, hvoraf dette er ét af dem. Borgerne har mulighed for at afprøve forskellige tilbud – alt efter interesse og funktionsevne:

– Der må gerne være et flow i det. Eksempelvis kan frokostboden fungere som en oplæring i forskellige funktioner, og borgeren kan komme videre i et andet tilbud, måske endda blive ansat i en virksomhed. Har man ønske om at blive i boden, er der også mulighed for det. Det er meget forskelligt fra borger til borger. Fokus er på at forløse den enkeltes potentiale i de bedst mulige rammer, siger Sven Preisel, afdelingsleder i Støttet Beskæftigelse.

Mad lavet fra bunden af gode råvarer

Det er ikke kun farven på frokostboden, der er ændret til grøn efter en designmæssig makeover. Tankegangen bag produktionen af maden er nu også med et grønt afsæt. Økologiske produkter anvendes i det omfang, det er muligt, og der er stort fokus på sundhedsfremme og gode, årstidsbestemte, råvarer. Men hvordan har kunderne egentlig taget imod skiftet fra friture til feldsalat?

– Altså i starten var der da nogle af vores håndværker-stamkunder, som så lidt skeptiske ud over, at deres burger nu pludselig var taget af menuen til fordel for en sandwich. Men flere af kunderne har fået øjnene op for, at sund mad faktisk godt kan smage lækkert, og vi får stor ros for den gode mad, vi laver, fortæller Helle, som er i flexjob i boden og hjælper det øvrige personale bl.a. med det administrative arbejde.

Kommentarer