Debat og politik

Opråb til den midtjyske ungdom: Er I klar til jeres livs vigtigste valg?

Martin Arberg, formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd i Region Midtjylland.

Debatindlæg af Martin Arberg, Morten Nilsson, Lars Sindal Kristensen, Ken Hansen og Tomas Kudsk, formænd for TEKNIQ Arbejdsgivernes fem regionale råd

Den 1. marts er en afgørende dato for de unge i Midtjylland, som forlader folkeskolen til sommer. For det er dagen, hvor de skal vælge, den ungdomsuddannelse, der kommer til at afstikke kursen på deres uddannelsesrejse de kommende år. Vælger de, som flertallet, den slagne vej ind på gymnasiet, eller tør de bryde med strømmen og vende blikket mod erhvervsskolerne?

Trods mange års indsats fra erhvervsskoler og organisationer er det tilsyneladende stadig svært at få de unge til at slippe den gymnasiale vanetænkning – eller også er det deres forældre, der drømmer om, at deres poder skal have en karriere som akademikere? Faktum er i hvert fald, at det kun var 21 procent af de unge i Midtjylland, som sidste år valgte en erhvervsuddannelse – altså langt fra målet om 30 procent i 2025. Faktisk er andelen af midtjyske unge, der vælger en erhvervsuddannelse, faldet med én procent i forhold til niveauet i 2011.

Det er ellers ikke gode argumenter, der mangler. Med en erhvervsuddannelse får du:

  • Mulighed for at arbejde med grøn omstilling og med den nyeste og mest banebrydende teknologi.
  • Jobsikkerhed i brancher hvor virksomhederne i øjeblikket sukker efter faglærte indenfor så forskellige fag som smede, industriteknikere, vvs’ere og elektrikere.
  • Løn under uddannelse og en samlet indkomst gennem livet, der er højere end indenfor mange akademiske fag – især hvis du vælger en af de tekniske uddannelser som fx elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker. Faktisk så tjener 56 procent af dem, der tager en teknisk erhvervsuddannelse fem år efter endt uddannelse mere end gennemsnitslønnen for folk med en mellemlang videregående uddannelse. 
  • En direkte vej til at starte din egen virksomhed som selvstændig, hvis det er det, du drømmer om.
  • Utallige muligheder for en stærk karriere og for efter- og videreuddannelse.
  • Stoltheden over dagligt at levere et stykke arbejde, som både kan ses og føles.

Flere analyser har desuden gang på gang vist, at vi de kommende år, ikke mindst i Midtjylland, kommer til at mangle tusindvis af faglærte, mens der til gengæld bliver overskud nyuddannede indenfor flere akademiske fag.

Alligevel betragter alt for mange stadig erhvervsskolerne som en nødløsning for de unge, der ikke er uddannelsesparate. Intet kunne være mere forkert. En teknisk erhvervsuddannelse kræver både et klogt hoved og kloge hænder. Samtidig kombinerer erhvervsskolerne teori og praktik for at klæde eleverne på til en dagligdag i topmoderne brancher på forkant af den teknologiske udvikling. 

Derfor vil vi gerne opfordre både unge, forældre og uddannelsesvejledere i hele Midtjylland til at overveje nøje, hvilken uddannelsesvej, der vil være den mest udviklende, udfordrende, spændende og karrierefremmende, når folkeskolen skal veksles til en ungdomsuddannelse. Vores stemme går (ikke overraskende) til erhvervsuddannelserne.

Kommentarer