Magaxin

Nye barselsorlovsregler

Artiklen er sponsoreret

Fra d. 2. august 2022 vil en ny orlovsmodel træde i kraft. Hvis dit barn bliver født d. 2. august eller senere betyder det altså, at du som udgangspunkt er omfattet af den nye orlovsmodel.

Det betyder også, at forældre vil skulle tage stilling til hvordan orloven skal fordeles mellem jer.

Arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner

Det er blevet bestemt af den europæiske union, at Danmark og de andre EU-medlemsstater skal have implementeret et nyt direktiv, der skal være med til at sikre balancen mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner. Dette direktiv skal implementeres senest d. 2. august 2022.

Eftersom direktivet særligt er skabt til at skabe mere balance mellem privat-og arbejdslivet, skal der også tages højde for barselsorlov for forældre og omsorgspersoner. Specifikt er direktivet særligt fokuseret på, at få flere mænd til at tage familierelateret orlov, og derved sikre at kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet øges. Generelt set vil det nye direktiv sørge for at både mænd og kvinder at påtage sig en lige stor del af de familiemæssige forpligtelser.

Øremærkningen

Der er ingen ændring i hvor mange uger forældre tilsammen har ret til. Det er fortsat 48 uger til sammen efter fødslen. Den store forskel er øremærkningen af orloven. Denne øremærkning betyder, at man ikke kan overdrage en del af hele orloven til en anden forældre eller andre. Med andre ord, er det altså kun forælderen selv, der kan afholde den orlov, der er øremærket til denne. Hvis forælderen ikke får afholdt den øremærket barsel, vil orloven bortfalde.

Den nye model giver hver forælder ret til 24 ugers orlov efter fødslen. To af disse uger skal afholdes i forbindelse med fødslen.

Der er forskellige regler alt afhængig af, om en forælder er lønmodtager, selvstændig eller andre forhold er gældende. Hvis en forælder er lønmodtager, har denne forælder mulighed for at overdrage 13 uger til den anden forælder. Dog er 9 af ugerne øremærket og kan ikke overdrages. Det betyder derfor, at selvstændige, studerende og ledige ikke er omfattet. De kan derfor vælge at overdrage op til 22 (9 + 13) uger til den anden forælder.

De gældende regler indtil den 2. august 2022

Lige nu og indtil d. 2. august 2022 har forældre samlet set ret til 52 uger orlov. De 52 uger bliver fordelt således:

  • Der er 4 ugers graviditetsorlov, som er forbeholdt moderen inden fødslen.
  • Moderen har herefter ret til 14 ugers barselsorlov efter fødslen. Her har moderen både retten og pligten til at afholde to af disse 14 uger. 
  • Faderen eller medmoderen har ret til 2 ugers orlov.
  • Herefter er der 32 ugers forældreorlov, som den ene eller anden forælder kan få.

Når der kun er én forælder

I situationer hvor der kun er én forælder, har denne forælder ret til den samme orlov som gælder reglerne i dag. Det svarer til 46 ugers orlov efter fødslen. Dette gælder uanset om forælderen er eller ikke er lønmodtager. Ved de nye orlovsregler bliver solofædre og solomødres orlovsperiode ligestillet. På denne måde har begge ret til at holde 46 ugers orlov.

Derudover kan soloforældre fra d. 1. januar 2024 overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem. Det kan eksempelvis være en bedsteforælder.

LGBT+-familier

Med de nye orlovsregler bliver overlovsmuligheder for LGBT+-familier forbedret væsentligt. Det vil sige, at fra d. 1. januar 2024 bliver det muligt for begge at begge af barnets forældre at overdrage de uger, der ikke er øremærket til sociale forældre.

Sociale forældre kan være:

  • Den retlige forælders ægtefælle
  • Den retlige forælders samlevende
  • En kendt donor med en forældrelignende relation til barnet
  • Den kendte donors ægtefælle eller samlevende med en forældrelignende relation til barnet

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning. 

Kommentarer