Kultur

Nu bliver Brædstrup Genbrugsplads renoveret og udvidet – med fokus på endnu mere genanvendelse

Foto: Horsens kommune

Mandag den 16. august 2021 bliver der taget første spadestik til en større og mere brugervenlig genbrugsplads i Brædstrup. På pladsen kommer også en ny bygning, der bliver beklædt med genbrugsmaterialer

Den nye bygning på Brædstrup Genbrugsplads kommer til at bestå af fire bygninger, som hver er mellem 60-80 kvm. Visualisering: Horsens Kommune

Inden længe går arbejdet med at renovere og udvide Brædstrup Genbrugsplads i gang, og i projektet er der i høj grad arbejdet med, hvordan så meget affald som muligt kan blive genanvendt og genbrugt. Det gælder bl.a. i selve udvidelsen og indretningen af pladsen, som skal gøre det så nemt som muligt at sortere affald.

– Der er et stigende fokus på, hvordan vi genanvender, genbruger eller på anden måde behandler de ressourcer, der smides ud som affald. Borgere og virksomheder skal derfor også sortere deres affald i flere materialetyper. Med renoveringen af Brædstrup Genbrugsplads udvider vi pladsen og ændrer på indretningen, så det er nemmere at komme rundt og sortere affaldet rigtigt, siger Niels Holm Ørnstrup, leder af Affald og Genbrug i Horsens Kommune.

Mandag den 16. august kl. 11 tager borgmester Peter Sørensen første spadestik på renoveringen og udvidelsen af genbrugspladsen, hvor interesserede er velkomne til at deltage. Forventningen er, at arbejdet vil være færdigt til foråret 2022.

Til den tid vil pladsen være over dobbelt så stor som nu. Pladsen udvides nemlig fra ca. 4800 kvm til 13.500 kvm.

Bygger med genbrugsmaterialer

Med renoveringen og udvidelsen af pladsen følger også en ny bygning, hvor der bliver bedre forhold til at indlevere og opbevare genbrugsting samt kemi og elektronik. Derudover får personalet på genbrugspladsen nye faciliteter, ligesom der bliver lavet et offentligt toilet. Helt i tråd med den grønne omstilling og arbejdet med at sikre, at mere affald bliver genbrugt eller genanvendt, bliver der brugt masser af genbrugsmaterialer til bygningen. Bygningens facader bliver f.eks. beklædt med forskellige typer genbrugsmaterialer.

– Bygningen bliver opført, så den rummer fire mindre bygninger, der bliver beklædt med hver sin facade af genbrugsmateriale. På vores genbrugspladser bliver der afleveret masser af materiale, som sagtens kan genbruges eller genanvendes, og det har vi tænkt nøje ind i projektet. Vi vil som kommune selvfølgelig gerne gå forrest og eksperimentere med, hvordan vi kan blive bedre til at genbruge byggematerialer, og vi vil gerne inspirere andre til at gå samme vej, siger Niels Holm Ørnstrup.

Mursten fra slusemesterbolig

Èn af de fire bygninger bliver beklædt med mursten fra den tidligere slusemesterbolig på Schüttesvej i Horsens. I forbindelse med udvidelsen af Schüttesvej blev slusemesterboligen revet ned, og alle brugbare mursten blev skånsomt taget ned og gjort klar til at få nyt liv i den nye bygning.

To af bygningerne bliver beklædt med træ, der er samlet ind på kommunens genbrugspladser. Den ene facade bliver i rent træ, mens den anden bliver i “burnt wood”, hvor træet får en brændt overflade. Den sidste bygning bliver beklædt med såkaldte plastik-shingles, der er lavet ud af genbrugsplast f.eks. fra udtjente affaldsbeholdere. De er blevet skåret op, så de kan bruges som facadebeklædning. Horsens Kommune har modtaget 100.000 kr. i støtte fra Region Midtjylland til at udvikle og afprøve beklædning med genbrugsmateriale.

Udover selve bygningen bliver der brugt genbrugsmaterialer, hvor det er muligt. F.eks. bliver belægningsstenene på pladsen lavet af betonknus fra betonbrokker, der er afleveret på genbrugspladserne.

Mens pladsen bliver renoveret og udvidet, kan man fortsat komme af med affald, men der kan dog være lidt mere trange forhold på grund af byggeriet.

Kommentarer