Horsens

Jytte møder hver uge ind med et smil på læben

Foto: Jens Peter Engedal

To år med nedlukninger, restriktioner og daglig risiko for smitte. På trods af en turbulent tid holder de frivillige i Blå Kors’ genbrugsbutikker og sociale tilbud ved. De frivillige yder en stor indsats, som er vigtig at anerkende og hylde, lyder det fra Blå Kors Danmarks generalsekretær.

Man kunne måske tro, at snart to år med corona og isolation ville betyde, at flere droppede frivilligt arbejde. Det er heldigvis ikke tilfældet i Blå Kors. 

I dag er der knap 4.000 frivillige i Blå Kors Danmark, som fortsat gør en forskel både på væresteder, botilbud, i familienetværk, Barnets Blå Hus og i de mere end 50 genbrugsbutikker. Det er omkring 150 flere frivillige end for bare et år siden. 

Størstedelen er frivillig i en genbrugsbutik. En af dem er Jytte Halkjær Jakobsen, som har været med hele vejen, siden Blå Kors åbnede Danmarks (måske) største genbrugsbutik i Horsens for syv år siden. Her er smilet ikke blevet mindre, selvom det i perioder har været gemt væk bag et mundbind eller visir. 

”Jeg elsker at være frivillig. Jeg er jo nok en ildsjæl. Det har jeg altid været. Jeg brænder virkelig for at hjælpe andre mennesker”, siger Jytte, som har været frivillig i forskellige sammenhænge hele sit voksenliv.  

Hendes motivation er at opleve, hvordan brugte sofaer, lamper, porcelænsstel og tøj i lange baner kan sælges til fordel for børn og voksne i udsatte livssituationer. Den motivation kan selv ikke corona tage fra hende, fortæller hun:  

”Vi kan se, at det, vi knokler for, gør en forskel. Det er dejligt at kunne læse om børn, der kommer på sommer- og julelejr og unge, som får psykologhjælp i TUBA. Vi er stolte af at kunne hjælpe så mange mennesker.” 

Hurra for de frivillige 

Stolthed er der også at føle hos Blå Kors Danmarks generalsekretær Christian Bjerre, der sætter stor pris på de frivilliges iver for at holde gang i hjulene.  

”Der skal lyde en kæmpe cadeau til alle de frivillige i Blå Kors, som har holdt humøret oppe og knoklet under så svære forhold, som det har været i snart to år. Det er vi stolte og taknemmelige over,” siger Christian Bjerre. 

Lige siden 1975, hvor den Blå Kors åbnede sin første butik i Næstved, har genbrugsbutikkerne skabt økonomisk overskud til Blå Kors Danmarks sociale arbejde. 

”Det er beundringsværdigt og helt afgørende for, at vi har ekstra penge til at hjælpe børn og voksne, som mangler støtte, nærvær og fællesskab”, siger generalsekretær Christian Bjerre.  

Rummeligt fællesskab 

I Blå Kors Genbrugscenter i Horsens møder Jytte Halkjær Jakobsen fortsat ind som frivillig hver uge. Corona eller ej. Hun har undervejs oplevet, at nogle af hendes frivilligkollegaer har holdt en kortere eller længere pause af personlige årsager, men opbakningen til det sociale og meningsfulde fællesskab er der fortsat. 

”Vi har været gode til passe på hinanden og været omstillingsparate. Nogle frivillige blev væk i længere tid og er lige så stille kommet tilbage. Det kan for eksempel være, hvis man havde en mand eller kone, som var syg og dermed særligt udsatte. Så har vi i stedet ringet og skrevet sammen,” siger Jytte. 

En af de ting, som virkelig samler de frivillige i genbrugsbutikker, er at kunne følge med i, hvor mange penge de tjener til det gode formål, fortæller Jytte: 

”Det motiverer helt vildt. Det er sådan, at når vi er på arbejde om lørdagen, så står vi alle sammen i kø kl. 14, når butikken lukker, og kassen bliver talt op, så vi kan se, hvad der er solgt for.” 

Loyale frivillige 

I dag er der 2.200 frivillige som Jytte Halkjær Jakobsen, der er tilknyttet Blå Kors’ genbrugsbutikker. Det er lige så mange frivillige, som der var før, coronapandemien brød ud i foråret 2020. Det vidner om, at det er lykkedes at fastholde de frivillige.   

”Når jeg møder vores frivillige ude i butikkerne, er det folk, som er passionerede og dedikerede. Vores frivillige er meget loyale over for vores formål. Vi har en god kultur og et stærkt tilhørsforhold. Selvom man bliver udfordret af corona og smitte, har vi en sammenhængskraft, der gør, at der skal mere til,” siger Anders Christensen, som er chef for Blå Kors Genbrug. 

”Jeg vil gerne give en personlig tak til vores frivillige for, at de hænger i og holder ud,” afslutter han. 

Jytte har heller ingen planer om at stoppe med sit frivillige arbejde. Hun er 65 år og bøvler noget med ryggen, som hun siger, men det tager hun også med et smil. 

”Jeg fortsætter, indtil jeg ikke kan mere. Det ville være helt mærkeligt, hvis jeg ikke skulle gøre noget for andre”, siger Jytte. 

Fakta om Blå Kors’ genbrugsbutikker 

  • Blå Kors Danmark har genbrugsbutikker over hele landet, som drives af frivillige. 
  • Udover de fysiske butikker kan man også købe genbrug online i webshoppen www.lidtsmartere.dk  
  • Al overskuddet fra butikker og webshop går til Blå Kors Danmarks arbejde. 
  • Find nærmeste butik og læs om mulighederne for at blive frivillig på www.blaakors.dk/genbrug.  

Kommentarer