Horsens

Horsens Kommune får 270.000 kroner til særligt samarbejde

Foto: Holstebro kommune

Horsens Kommunes kultur- og eventafdeling kan byde velkommen til Teatret Værk som fast samarbejdspartner gennem hele 2022. Sammen skal de udvikle teaterforestillinger og workshops til børn og unge.

Samarbejdet med Teatret Værk, et professionelt turnerende dukketeater, betyder blandt andet, at Horsens Kommune i år kommer til at tilbyde tre forløb, hvor teatret kommer ud på en af kommunens skoler i en uge for at lave et forløb sammen med en klasse.

Et nyt samarbejde ser i år dagens lys, da Horsens Kommune har fået 270.000 kroner i støtte fra Statens Kunstfond gennem et ‘Artist in Residence’-forløb, hvor kommuner kan få en kunstner eller kunstnergruppe tilknyttet i op til 12 måneder.

I perioden er der et tæt samarbejde om at nytænke børn og unges møde med scenekunst, og det betyder, at Teatret Værk, et professionelt turnerende dukketeater med base på Sydfyn, løbende gennem året vil stå for en række forestillinger og workshops, der både foregår på skoler, og som kan opleves rundt omkring i byen.

Bæredygtighed som tema

Temaet under forløbet bliver bæredygtighed med fokus på vores forhold til naturen og fremtidens gode klimavenlige liv. Her udvikler Teatret Værk koncepter særligt til Horsens.

– Vi glæder os over en unik mulighed for at kunne udvikle og fordybe os i kunstprojekter med børn og unge omkring et vigtigt emne. Vi tror, at kunsten kan anvise en legende, udforskende og åben tilgang til emnet for alle aldre, siger Annemarie Jeppesen, der er iscenesætter fra Teatret Værk.

– Med kunsten og den skabende proces i centrum ønsker vi at vække nysgerrighed og opfindsomhed og håbefuldhed, og sammen med børn og unge undersøge nye måder at leve og tænke på, siger hun.

Samarbejdet med Teatret Værk betyder blandt andet, at kultur- og eventafdelingen kan tilbyde tre huskunstnerforløb, hvor teatret kommer ud på en af kommunens skoler i en uge for at lave et forløb sammen med en klasse.

Derudover byder samarbejdet på forestillingen ‘Klaveret’ til juni, en workshop i KUBEN i maj og september og en skyggeteaterworkshop i november.

Et erfarent og fantasifuldt teater

Bag Teatret Værk står iscenesætter og dramatiker Annemarie Jeppesen og dukkespiller og dukkemager Bjarne Kalhøj, der i 2019 modtog Springprisen for sit unikke og originale arbejde med dukketeatret.

Sideløbende med det arbejde har teatret med Annemarie Jeppesen i front udviklet og stået for flere huskunstnerforløb med børn og unge.

Fra 2016 til 2019 indgik teatret et samarbejde med Børnekulturhuset Sokkelundlille og Holbergskolen i København NV. Teatret boede på Holbergskolen, producerede forestillinger, spiste frokost på lærerværelset og skabte huskunstnerforløb med alle klassetrin. I 2020 flyttede teatret fra København til landsbyen Ulbølle på Sydfyn, hvor de bor og arbejder i dag.

– Som teaterfestival og kommune vil vi gerne være med til at sætte ekstra fokus på scenekunsten, og derfor er det en stor glæde for os, at vi med Artist in Residence-forløbet får mulighed for at udvikle et længere kunstnerisk samarbejde med det samme teater. Vi synes, at Teatret Værk har den helt rette profil til sådan et samarbejde med deres legende, finurlige udtryk og solide erfaring i arbejdet med teater for og med børn og unge, siger Adelaide Bentzon, programchef for Horsens Teaterfestival.

Mere scenekunst for børn og unge

Samarbejdet med Teatret Værk er en del af SCENE+, som kultur- og eventafdelingen lancerede i 2021 med det formål at give børn og unge i Horsens Kommune flere muligheder for at opleve dans og teater af høj kvalitet fra hele landet. I løbet af året præsenteres en række børne- og ungdomsforestillinger og workshops i samarbejde med byens kulturinstitutioner, skoler og eksterne teatre.

På trods af de mange udfordringer som corona har budt os alle, lykkedes det alligevel for kultur- og eventafdelingen af få afviklet alle de planlagte SCENE+-forestillinger og workshops i 2021 til stor glæde for børn og unge i kommunen.

Det er blevet til flere mange gode samarbejder med kommunes skoler og fritidssteder.

– I Horsens Ungdomsskole oplever vi, at vores børn og unge får en meget positiv oplevelse ud af at se teater udført af professionelle. For de flestes vedkommende er det et ekstraordinært tilbud, som de ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, men som ofte giver dem et bredere udsyn på verden og de problemstillinger, de står overfor. Derfor sætter vi overordentlig stor pris på teaterfestivalens tilbud, siger Therese Røgind-Bach, afdelingsleder for Videnscenter, Samskabelse og Fritid i Horsens Ungdomsskole.

– Jeg blev rigtig begejstret over at se nytænkende og eksperimenterende scenekunst i Horsens til SCENE+ arrangementet Mass – Bloom Explorations. Min datter på 7 år og jeg brugte næsten en time sammen med ormene i denne installation. Vi blev helt opslugt af værket, det var nærmest en meditativ oplevelse. Jeg håber, at der fremadrettet vil være lignende oplevelser i Horsens, siger Maria Hallager Andersen fra Horsens.

– Jeg har haft mine udskolingselever med på Horsens Kunstmuseum for at se den interaktive forestilling ‘Arbejd arbejd’ – en forestilling, der på flere måder flyttede elevernes forståelse for hvad teater er og kan, fortæller Trine Lüders, lærer på Sct. Ibs Skole. 

Man kan læse mere om SCENE+ og Artist in Residence-forløbet på https://horsensteaterfestival.dk/scene/.

Kommentarer