Horsens

Fund fra kulturelt opgør sender Horsens Museum på dansk top 10

Fundene ved Bygholm Bakker vil kaste lys over den tidlige bondestenalder, som vi ikke kender meget til. Foto: Horsens Museum.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop kåret Horsens Museums sjældne fund ved Bygholm Bakker til en dansk top 10 over spektakulære udgravninger i 2020.

Per Borup, museumsinspektør ved Horsens Museum, glæder sig til at dykke ned i de overraskende fund fra Bygholm Bakker. Foto: Horsens Museum.

Forestil dig, at du lever i år 3000 f.Kr. Du har hørt fortællinger om, hvordan man i gamle dage jagede og fiskede for at overleve. Nu dyrker I jorden. Og så former I lerkar, udsmykker dem sirligt og slæber sten over store afstande for at bygge komplicerede rundhøje til jeres særlige begravelser, ofringer og ritualer. Lidt endnu, i hvert fald.

Horsens Museum graver sig ind på top 10

Hvert år udpeger Slots- og Kulturstyrelsen en top 10 over unikke fund, der på hver sin måde kaster nyt lys over vores fælles danmarkshistorie. I år har Horsens Museums fund af blandt andet fire rundhøje, en langhøj og 13 fladmarksgrave fra den tidlige bondestenalder ved Bygholm Bakker kvalificeret sig til listen.

– Det er vi selvfølgelig vildt stolte over, fortæller afdelingsleder ved Horsens Museum, Lone Seeberg, og fortsætter:

– Det har været en enormt udfordrende udgravning, fordi fundene var mange og komplicerede. Til gengæld kan vi nu bidrage med helt ny viden om en ret særlig tid i Danmarkshistorien.

Et opgør mellem kulturer

I den tidlige bondestenalder brugte man store ressourcer på at bygge rundhøje til begravelser og rituelle ofringer. Men pludseligt ændrede det sig.

– Ud fra vores fund kan vi se, at rundhøjene ved Bygholm Bakker blev lukket af og i stedet ombygget til en langhøj. Samtidigt ser det ud til, at der opstår nye begravelsesritualer. Blandt andet blev der anlagt 13 fladmarksgrave under stendynger ved siden af højene. Det fortæller om en afgørende kulturændring, hvor strømme udefra påvirkede vores måde at leve på, fortæller Per Borup, museumsinspektør ved Horsens Museum.

Fundet af et lerfad, der bevidst er ødelagt med tre sten uden for en rundhøj – formentlig under en rituel ofring. Foto: Horsens Museum.

Vi ved ganske lidt om, hvad menneskene tænkte og forestillede sig i den tidlige bondestenalder, men fundene ved Bygholm Bakker bringer arkæologerne tættere på sporet – og Horsens Museum på en national top 10.

Top 10 i ikke-prioriteret rækkefølge:

  • Usædvanligt fund giver fingerpeg om jægerstenalderfolkets fiskevaner.
  • Sagnomspunden ødekirke dukker op af den jyske muld.
  • Byggeboom i renæssancen gav Gammel Estrup kæmpe teglværk.
  • Metaldetektorfører finder gravfyldt helligområde i Himmerland.
  • Havsmarken på Ærø var vikingernes Hjallerup Marked.
  • Bornholmsk højdedrag afslører 43 helleristningsskibe.
  • Fæstningsanlæg på Falster var vikingetidens højborg.
  • Gådefuldt voldanlæg i København skaber tvivl hos arkæologer.
  • Velbevarede grave fortæller historien om Svendborgs unge år.
  • Bondestenalderfolk tog opgør med massegrave ved Horsens.

Fakta om Top 10

For at komme i betragtning til Top 10 er det en betingelse, at fundet er fremkommet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye videnskabelige resultater fra det forgangne år. Der skal også være tale om et fund, der tilfører betydelig, ny viden til arkæologien og danmarkshistorien. Top 10 er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af museernes egne indberetninger af fund fra det forgangne år. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge. Der var i 2020 i alt 22 stærke kandidater til årets Top 10.

Kommentarer