Kultur

Forskerne rykker ud: Bliv klogere på temaer som dialekter, organdonation, tabuer og teknologi

Pressefoto: Forskningens Døgn

Bestil et foredrag, uanset hvem du er, hvor du er, eller hvad din interesse er. Under Forskningens Døgn i april rykker flere hundrede forskere ud for at holde gratis foredrag for nysgerrige og videbegærlige borgere. I hele Region Midtjylland kan du vælge imellem 123 foredrag. 

Drømmer du om at få mere viden om sorte huller, klimaforandringer, ørredens stofskifte eller noget helt fjerde? Så er der netop åbnet en unik mulighed for at få en af landets skarpeste hjerner på sit felt til at forklare, formidle og måske forandre den måde, du, dine venner eller kollegaer opfatter verden på. 

’Bestil en Forsker’ er en populær ordning under den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som foregår hvert år i slutningen af april i uge 17. I år er ingen undtagelse. 

I alt 259 forskere, primært fra de danske universiteter, forlader deres vante hjemmebane og står i festivalugen klar til at rykke ud med de nyeste forskningsresultater og den mest spændende viden. 

I Region Midtjylland stiller 123 forskere sig gratis til rådighed. 

Passende rammer påkrævet

Alle kan bestille en forsker til at holde et foredrag, det er gratis og varer 30-90 minutter. Det er dog en betingelse, at man kan stille med et lyttende publikum på mindst 20 personer og, at man kan tilbyde passende rammer for forsker og publikum. For mange foredrags vedkommende kan man selv vælge, om man vil lytte til foredraget virtuelt eller fysisk.

For forskerne selv er den populære ordning en unik mulighed for at få sit forskningsfelt ud alle steder i samfundet, uanset om forskeren er ekspert i spædbørns hukommelse eller jalousi i det gamle Grækenland. 

– Forskning er afgørende for at forstå vores fortid og samtid og bidrager til at skabe innovative løsninger for fremtiden. Jeg er derfor glad for, at vi igen i år giver danskerne mulighed for at få stillet nysgerrigheden inden for eksempelvis klimaforandringer, sundhed eller biodiversitetskrisen. Der hersker mange holdninger til, hvordan verden hænger sammen, og derfor er forskning og viden vigtigere end nogensinde før. Danskerne kan med Bestil en Forsker få meget mere viden om det samfund, vi lever i, nu og i fremtiden, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Man kan bestille foredrag frem til mandag 27. marts. Se foredragene her: Bestil en forsker

Fakta om ’Bestil en Forsker’

  • Det er 19. gang, at Uddannelses- og Forskningsministeriet arrangerer Forskningens Døgn
  • I 2022 blev der afholdt hele 573 foredrag af 251 forskere. 
  • Man kan bestille en forsker fra den 20. februar til og med mandag den 27. marts. Du kan tage et smugkig i foredragskataloget allerede nu: Bestil en forsker
  • Bestil en Forsker-foredragene afholdes fra lørdag den 22. april til den 28. april under Forskningens Døgn.

Kommentarer