Samfund

Familien troede, han ville læse på universitetet. Nu stiller Nikolaj op til Skills for anden gang

Nikolaj Pedersen. Pressefoto

21-årige Nikolaj Pedersen fra Brædstrup er industritekniker og skal i næste uge dyste i disciplinen drejning til DM i Skills. Det er anden gang, Nikolaj stiller op til DM. Siden sidst er han blevet udlært med et 12-tal i svendeprøven. Men placeringen er ikke det vigtigste for Nikolaj – det er hele oplevelsen.

Nikolaj Pedersen har gået på Herningsholm Erhvervsskole i Herning, og han er udlært hos ECM Industries i Egtved.

Hvad går dit fag ud på?

– Industriteknik går ud på, at man har et råemne, som man bearbejder på en maskine. Jeg programmerer og tænker i nye løsninger for at overkomme forskellige problematikker. Det er udfordrende og sjovt, når det lykkes. Man bliver aldrig hundredemetermester i det, for man kan hele tiden blive bedre. Det gør, at jeg udvikler mig og hele tiden får lov til at lære noget nyt.

Hvorfor valgte du uddannelsen?

– Jeg har egentlig altid været akademisk anlagt, men jeg var blevet skoletræt. Jeg prøvede faget på grundforløbet og blev fanget af det, fordi der er meget præcision i det, og fordi det skal være rent.

Alle i min familie er erhvervsuddannede, derfor har der været meget prægning erhvervsmæssigt, men alligevel troede de alle sammen, at jeg ville ende med en akademisk uddannelse. Jeg overraskede dem ved at gå i den retning, men det blev med talentforløb og 12 i svendeprøven. Først og fremmest valgte jeg uddannelsen, fordi jeg så, at der var udviklingspotentiale. Der er noget på spil, og det har konsekvenser, hvis jeg ikke gør det ordentligt. Det kan blive dyrt på maskinen, hvis jeg laver en fejl.

Kan din boglige interesse blive tilfredsstillet i faget?

Ja, helt klart. Jeg bruger så meget matematik – meget mere end jeg troede og på en meget praktisk måde. Man bruger meget sit hoved og skal tænke og overveje hele tiden. Jeg kan være meget træt både i hovedet og i kroppen, når jeg kommer hjem.

Hvordan er du blevet så god, at du skal med til Skills?

Jeg er blevet færdigudlært svend, og over de sidste par måneder er jeg gået over til 9-akset maskine. Det har udviklet mig, fordi der er mere at holde styr på, og man skal sørge for, at det hele fungerer sammen. I og med at jeg er kommet over på en større og vildere maskine, kan jeg virkelig mærke, at jeg har udviklet mig. Jeg deltog i 2022 i Høng, så jeg har prøvet kræfter med Skills før. Min lærer spurgte, om jeg ville stille op, og nu er jeg her. Det krævede ikke så mange overvejelser, for jeg ville gerne have den oplevelse med, inden jeg skal videre.

Hvordan forbereder du dig?

Jeg har rimelig travlt på arbejdet, så min energi ligger i at arbejde en masse ekstratimer og lave semikomplicerede emner her. Jeg lærer mest, når jeg selv står og skal løse problemerne og ikke kan spørge nogen. Jeg har også lært meget af at tale med mine klassekammerater, fordi vi har været i lære på så forskellige virksomheder. Vi deler viden og erfaringer med hinanden.

Hvad glæder du dig til?

Jeg håber, det bliver hyggeligt, og at ingen går derfra og er sure eller skuffede. Man skal huske at snakke med hinanden og dele tips og tricks. Det er ikke mere livsvigtigt, end at man skal have det sjovt og hygge sig uden at stresse rundt. Det er vigtigt at nyde den oplevelse – det er det fedeste.

Hvordan bidrager din uddannelse til den grønne omstilling?

Vi laver fx dele til vindmølleindustrien og dele til maskiner, der knuser plast. Det er fedt at vide, at man har været med til at bygge dem. Det ligger i baghovedet på mig, at jeg er med til at lave dele til den grønne omstilling, og det er fedt at kunne bidrage til det.

 

Kommentarer