Horsens

Et lys i en ellers mørk tid – med LISA-metoden fik Inger mulighed for at tale igen

Foto: Horsens kommune

71-årige Inger Frederiksen mistede evnen til at tale, da hun blev tilkoblet respiratorgrundet ALS. Ved hjælp af metoden LISA, “Luft i Suction Aid” kan hun nu atter talemed familie og venner.

Med LISA-metoden har Inger som respirationspatient fået taleevnen tilbage

I slutningen af januar 2022 indlægges Inger akut på Skejby Sygehus, hvor hun efter at være tilkoblet respirator, får diagnosen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose).

Hun har igennem et års tid haft svært ved at trække vejret, og efter en række undersøgelser er konklusionen, at hun lider af en atypisk depression. Hun indlægges på den baggrund på psykiatrisk afdeling og modtager behandling. Men Inger har ikke en depression – hun har ALS i den mest aggressive form.

LISA-metode i stedet for øjenstyret computer

Diagnosen kommer som et chok for hende og familien, og lige pludseligt går det hele meget

stærkt. Kort tid efter at Inger får lavet en tracheostomi på Skejby Sygehus, overflyttes hun til

Horsens sygehus, hvor medarbejdere fra Horsens Kommune kommer ud for at tage en snak

med hende om bevilling af el-kørestol samt en øjenstyret computer. På sygehuset bliver

kommunens medarbejdere dog mødt med et alternativt forslag til øjenstyring:

–  En medarbejder ved Horsens sygehus fortæller om LISA-metoden, som de har gode erfaringer med, og som de mener Inger kan benytte med fordel i stedet for en øjenstyret computer. I kommunen er vi ikke bekendt med LISA, og derfor sætter vi os for at undersøge muligheder om anvendelse af LISA til Inger, fortæller ergoterapeut i visitationen, Sundhed og Ældre, Annette Hensen.

Et større opsøgende arbejde går nu i gang, hvor Annette og Ingers søn Tommi forhører sig om erfaringer med at anvende LISA på patienter i hjemmet. De tilbagemeldinger, de får, er, at det ikke kan lade sig gøre at anvende metoden i eget hjem. Men Annette og Tommi giver ikke op. Det lykkedes at få kontakt til et firma, som kan levere atmosfærisk luft under tryk på flaske, som LISA kræver, og lynhurtigt får de det sat i stand, så Inger har LISA klar, til hun bliver udskrevet til sit hjem i april.

Evnen til at kunne tale igen har givet kæmpe livskvalitet

Efter en afstemning med familien og ud fra Ingers behov aftales det mellem Horsens Kommune og familien, at firmaet skal levere 2 flasker med luft om ugen, så Inger har mulighed for at tale et par timer hver dag. Hun disponerer tiden, så hun har luft til, når hun er sammen med familien eller eksempelvis facetimer med børnebørnene:

– Jeg blev lykkelig da, jeg hørte om muligheden for at kunne tale igen. Det var min største drøm atter at kunne snakke med mine børn og børnebørn. Det trætter mig at anvende LISA, men jeg er god til at disponere tiden, så jeg anvender hjælpen bedst muligt. Dét at kunne kommunikere via tale, har givet mig en kæmpe livskvalitet, og jeg håber andre i samme situation som mig ligeledes kan få glæde af LISA, fortæller Inger Frederiksen.

Ægtefælle, børn og børnebørn er også meget begejstrede for LISA-metoden, som er nem at anvende og har virket upåklageligt. På Ingers kørestol er fx monteret et stativ, hvor flasken med luft kan sættes i, så hun kan tage den med ud på ture. I stedet for at skulle kommunikere via mundaflæsning og stikord på et stykke papir, kan de nu opretholde en reel dialog og derved få et mere nuanceret, intenst og livligt samvær:

–  Dét at vi kan ping-ponge med mor igen har været en sejr i en kæmpe nedtur. Vi er utroligt glade for det samarbejde, vi har haft med Annette, og meget taknemmelige for den lydhørhed og imødekommenhed, vi er blevet mødt med igennem hele forløbet af Horsens Kommune, fortæller Ingers søn og datter Tommi Frederiksen og Heidi Frederiksen.

Løsningsorienteret og målrettet hjælp

Anvendelse af LISA-metoden til ALS-patienter i eget hjem testes lige nu af som et udviklingsprojekt i Horsens Kommune:

–  Vi arbejder ud fra en målsætning om at være løsningsorienterede og finde den bedste hjælp til den enkelte borger. Forsøgs-casen med LISA-metoden til en borger i eget hjem er et godt eksempel på dette. Det var vist sig at være en ret simpel løsning, som har gjort en kæmpe forskel for den pågældende borger og hendes familie, slutter chef for Sundhed og Ældre, Charlotte Gjørup.

Familien er rigtig glade for, at de atter har mulighed for at tale med deres mor og bedstemor ved hjælp fra LISA-metoden.

Inger har fået monteret en holder til flaske med atmosfærisk luft, så hun også kan tale med familie og venner på udflugtsture

Kommentarer