Et godt liv med lungesygdommen KOL
Motion, kost, medicin og mental sundhed er vigtigt for et godt liv med lungesygdommen KOL. Det sætter den internationale lungedag hvert år fokus på i uge 47. Men på grund af coronapandemien er det ikke muligt at holde lungedagen fysisk i år.
KOL-teamet i Horsens Kommune vil dog gerne sætte fokus på de ca. 320.000 personer i Danmark, som vurderes at have lungesygdommen KOL.
En sygdom, som desværre ofte først bliver opdaget i et fremskredent stadie. Symptomerne kan blandt andet være åndenød, hoste, hyppige luftvejsinfektioner, ømhed i brystkassen og træthed.
– Hvis du oplever symptomer, er det en god ide at kontakte din læge, da sygdommen heldigvis kan behandles, og jo før KOL bliver opdaget, jo lettere er det at bremse udviklingen af sygdommen, siger fysioterapeut Christian Kornum Christensen.
Han tilbyder sammen med sine kolleger i “Godt liv med kronisk sygdom” et gratis 10 ugers forløb for KOL-patienter. Holdet mødes 2 gange ugentlig og der er ca. 7 deltagere på holdet.
– Forløbet er en kombination af motion og temamøder, hvor hver deltager kan finde ud af, hvilket eller hvilke områder han eller hun gerne vil fordybe sig i. Under forløbet får du indsigt i KOL, og hvad du selv kan gøre for at hindre hurtig udvikling af sygdommen. Du bliver mødt der, hvor du står i livet, og der er ingen løftede pegefingre.
KOL kan i yderste konsekvens forårsage dårlig søvn, koncentrationsbesvær, depression, angst og social isolation, og har man først fået KOL, er det en sygdom, man skal leve med resten af livet. Men der er meget, man selv kan gøre for at få et godt liv med sygdommen.
Anne Lene Iversen er 55 år og KOL-patient. Hun har netop afsluttet et forløb hos KOL-teamet.
– På holdet har jeg fået viden om, hvor stor en indflydelse kost og motion har på mit sygdomsforløb. På grund af corona manglede jeg det sociale samvær og det har jeg også fået på holdet. Selvom forløbet er slut, er jeg fortsat med at gå ture sammen med to af de andre deltagere. Vi går hver tirsdag og har blandt andet gået ved Fængslet og i Bygholm Park. Jeg har lært at passe på mig selv, og at det er ok, at jeg skal have en pause en gang i mellem.
For at komme på et KOL-forløb, skal man blot have en henvisning fra egen læge eller sygehus på, at man har fået konstateret KOL.
Lungeforeningen sætter i hele uge 47 fokus på den gode hverdag med COVID-19 på deres Facebook-side under hashtagget #fåbedrevejr og på Lunge.dk.
Kommentarer