Livsstil og forbrug

Corona smitter af på salget af velgørenhedsgaver til jul

Foto: Bax Lindhardt.

De seneste fem år har Folkekirkens Nødhjælp oplevet en 75 procent stigning i salget af velgørenhedsgaver som ’Giv en ged’. Det skyldes både den gavmilde juletid – og corona, der smitter af på danskernes giverlyst.

Danskernes hjerter banker for velgørenhed i den søde juletid, og ifølge tal fra Folkekirkens Nødhjælp, banker det stærkere og stærkere.

De sidste fem år har nødhjælpsorganisationen set en stigning i salget af velgørenhedsgaver fra det populære ’Giv en ged’– gavekatalog på 75 procent. I 2016 donerede danskerne cirka fire millioner kroner i velgørenhedsgaver gennem Folkekirkens Nødhjælp. Tallet er steget støt og kulminerede i forbindelse med sidste års jul med salg af velgørenhedsgaver for 7 millioner kroner.

Den positive udvikling vækker taknemmelighed hos Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, der også håber på et godt resultat i år.

”Det varmer at se, at så mange bakker op om ’Giv en ged’ og de andre velgørenhedsgaver, som vi tilbyder. Det er tydeligt at se, at efterspørgslen er størst i december, og det skyldes nok, at julen er hjerternes fest, og at vi i Danmark har en stærk tradition i julen for at dele med andre, som ikke har så meget,” siger Birgitte Qvist-Sørensen

En corona-venlig gave

Men hun tror også, at corona-pandamien har sat ekstra skub i donationerne de sidste to år.

”Salget af online-gaver er stigende, og det kan godt smitte af på os. Samtidig har corona-situationen, både herhjemme og udlandet, mindet os om, hvor sårbart livet kan være, og det tror jeg har fået rigtig mange til at vise solidaritet med verdens fattigste.”

Klimagaver gør stor gavn

Siden Folkekirkens Nødhjælp lancerede den første velgørenhedsgave i Danmark i 2006 – nemlig ’Giv en ged’ – er gavekataloget vokset og blevet mere bæredygtigt. I dag kan man købe klimagaver som træer, solcellelamper, klimafrø og køkkenhaver.

Den udvikling taler både ind i danskernes stærke klimabevidsthed og i de udfordringer, som klimaforandringerne forårsager i lande, som Folkekirkens Nødhjælp har været til stede igennem mange år.

”Klimaforandringerne har voldsomme konsekvenser i lande som Kenya, hvor lange tørkeperioder udfordrer landbruget og adgangen til drikkevand. Her gør klimagaver utroligt stor gavn,” siger Birgitte Qvist-Sørensen og fremhæver ’Giv klimafrø’ som eksempel:

”Når tørken gør det svært at dyrke jorden, er der behov for tørkeresistente frø – for eksempel chiliplanter, auberginer og bønner, som kan klare det ekstreme vejr. Når en familie får klimafrø, modtager de også undervisning i, hvordan de driver et klimarobust landbrug, der ikke afhænger af vejret. Hjælp til selvhjælp er nemlig en kerneværdi i alle vores projekter,” siger hun.

Læs mere om ‘Giv en ged’ og de andre gaver her

Kommentarer