Horsens

Begejstring for VIAs nye produktionsingeniører

Foto: Jesper Voldgaard

Den 28. januar sprang det første hold produktionsingeniører ud fra VIA.

Det er 11 spritnye dimittender, der bliver de første af deres slags i Jylland, og virksomhederne har allerede taget godt imod dem.

Da René Skærlund søgte ind på uddannelsen til produktionsingeniør på VIA University College i Horsens, var det en helt ny uddannelse. Dengang havde han bekymringer om, hvorvidt det overhovedet var muligt at få en praktikplads. I dag, 3,5 år efter, har han afsluttet den sidste eksamen og bliver sammen med resten af sit hold de allerførste produktionsingeniører i Jylland. Og praktikpladserne var ikke svære at finde.

“Jeg var noget bekymret for, om der overhovedet var praktikpladser til os. Uddannelsen var helt ny og ingen kendte rigtig vores kompetencer,” fortæller René Skærlund.

Bekymringen for praktikpladserne viste sig at være ubegrundet. De jyske virksomheder har med kyshånd taget imod de nye ingeniører.

Finder flaskehalse i produktionen

En produktionsingeniør er skarp på at optimere processer under en produktion og kan sikre en optimal gennemløbstid. Uddannelsens overordnede fokus er på digital og automatiseret produktion i virksomheder.

“Vi kan forstå processen, og finde løsninger til at gøre processen smartere. En produktion fungerer ikke optimalt fra starten, det kræver folk, der kan sætte sig ind i alle dele af processen, og det er der, vi kommer ind i billedet,” forklarer den 25-årige dimittend, der er bosat i Horsens.

Virksomhederne har taget mere end godt mod de nye produktionsingeniører og deres kompetencer ifølge deres underviser på VIA.

”Flere af de virksomheder, hvor de studerende har været i praktik, har ansat dem, inden de dimitterede,” fortæller Mathias Wærn, der er underviser på uddannelsen og netop har haft de 11 dimittender til den afsluttende eksamen.

Har efterspurgte kompetencer

Som underviser glæder han sig over, at der er efterspørgsel efter de studerende.

”Som uddannelsessted er vi glade for, at virksomhederne har taget godt imod det første hold jyske studerende, og det er dejligt at vide, at de har fået kompetencer med sig, som erhvervslivet efterspørger. Samarbejdet med virksomhederne er helt afgørende for en uddannelse som vores,” fortæller Mathias Wærn.

René Skærlund og hans studiekammerater blev spredt over store dele af Jylland i deres praktikforløb. Fra Linak i Sønderborg, Wavin i Hammel til Lego i Billund – for at nævne nogle af praktikstederne.

“Jeg kom til Green Hydrogen Systems i Kolding i min praktik og fortsatte der som studentermedhjælper,” fortæller han med et smil i stemmen.

På vej ud på arbejdsmarkedet

28. januar er der dimission på VIAs campus i Horsens, og her har de fleste fra den nye årgang fremtiden på plads. Det gælder også René Skærlund, der allerede har fået fast arbejde hos sin tidligere praktikplads i Kolding.

“Alt i alt har det været godt at læse på VIA, og jeg vil gerne anbefale det til andre. Mange af mine studiekammerater er også allerede kommet i arbejdet,” fortæller han.

Fakta om uddannelsen

Uddannelsen har fokus på digital og automatiseret produktion i virksomheder. De studerende lærer at udnytte nye digitale værktøjer i produktionsapparatet og få dem integreret i en effektiv produktion. En produktionsingeniør har en bred ingeniøruddannelse med en specialisering i fag, der relaterer sig direkte til produktion og industrisektoren.

Læs mere om uddannelsen:

https://www.via.dk/uddannelser/produktionsingenioe

Kommentarer